Et nytt norsk kokkelandslag er under etablering. Landslaget, som vil bestå av seks kokker fra kantiner, personalrestauranter og institusjoner, skal konkurrere i grenen som heter Community Catering. Den første konkurransen er OL i 2020.
– Det var under landsmøtet i Norges Kokkemesteres Landforening (NKL) i mars at det ble vedtatt at Norge skulle etablere et nytt kokkelandslag i grenen Community Catering. Alle de andre nordiske landene har allerede landslag i denne grenen. Vi syns det var naturlig at også Norge stiller med eget lag, særlig når vi vet at de andre norske landslagene våre har prestert i verdensklasse, sier Kim-Håvard Larsen som er visepresident i NKL med ansvar for opprettelsen av det nye kokkelandslaget.
Inkluderer en større del av bransjen
I de tradisjonelle konkurransene har det gjerne vært restaurantkokkene som har deltatt. Community Catering derimot er for kokker som arbeider i kantiner, personalrestauranter og på institusjoner.
– Vi følte det var på tide å inkludere en større del av bransjen. Det er jo ikke bare restaurantkokker som er kokker, og det er en enorm kompetanse som besittes i den øvrige delen av bransjen også. Nå er det på tide at de også får en sjanse til å vise seg frem og til å la dem få konkurrere på et svært høyt internasjonalt nivå, fortsetter Larsen.
Kim-Håvard Larsen
Visepresident i NKL
De viktige støttespillerne
Det endelige landslaget blir presentert under NM i kokkekunst i slutten av september, men å etablere et nytt landslag består av langt flere utfordringer enn å bare rekruttere deltakere:
– Blant annet har det vært helt vesentlig å få på plass finansiering, for denne satsningen vil selvfølgelig koste. Heldigvis har vi noen veldig gode sponsorer i ryggen, og alle de store leverandørene til NKL har vært veldig positive til denne satsningen og bidratt til at vi kan realisere ideen, forklarer Larsen.
De store kommersielle aktørene som driver kantiner og personalrestauranter har også vist stor interesse for det nye landslaget.
Sikter mot OL i 2020
I november samles det nye kokkelandslaget for første gang. Da skal de på studietur til Luxembourg hvor de skal overvære Culinary World Cup for å se nærmere på konkurranseformen og bli bedre kjent med de andre lagene som deltar.
– Dette blir første gang laget vårt får representere Norge i nye landslagsjakker, men det er først når de seks kokkene kommer tilbake til Norge at arbeidet starter. Det første målet er nemlig OL i Stuttgart i 2020, og laget vil arbeide målrettet mot denne konkurransen hele neste år.
En annen type konkurranse
Selve konkurransen Community Catering skiller seg fra andre kokkekonkurranser. Laget skal for eksempel lage mat for inntil 150 gjester innenfor et kostøre på fem euro per person:
– Det er et ganske stramt budsjett. Derfor må de være flinke til å planlegge og til å benytte råvarene fullt ut. De skal både lage retter med kjøtt og fisk, de skal ha metningsgarnityr og produsere sauser, salater, supper og desserter. Alt dette skal i utgangspunktet kunne serveres på brett som fra en kantine, sier Larsen.
Poengene i konkurransen gis på bakgrunn av smaken på maten, hvordan de arbeider på kjøkkenet både med tanke på teknikk og hygiene og hvordan råvarene utnyttes:
– Menysammensetningen er også viktig. Maten skal være variert og næringsrik, ikke inneholde for mye fett, men inneholde passende mengder med fiber og mineraler, så det er en rekke forhold det legges vekt på i denne konkurransen. Også klimahensyn er en del av dette, de skal beregne klimaavtrykket av den maten de lager.
– Vi mener at denne konkurransen er viktig for hele bransjen innen kantine, personalrestaurant og institusjon, for her finnes det masse fagkunnskap, mange flinke folk og ikke minst kokker som virkelig bryr seg om jobben sin. Med denne konkurransen vil denne bransjen få økt fokus, og det syns vi er bra, sier Larsen til slutt.
Av Tom Backe, [email protected]