Nye teknologiske løsninger gjør det lettere for både matprodusenter og forbrukere å bidra til en mer miljøvennlig matframtid, med mindre matsvinn.
En tredel av all mat som produseres i verden, blir ødelagt eller
kastet. Bare i Norge kaster hver av oss 42 kilo spiselig mat i året. Å
redusere matsvinnet er ikke bare et enormt viktig klimatiltak, men det
er også svært lønnsomt. Scandic Hotels, som driver 80 hoteller bare i
Norge, har siden 2011 veid alt matsvinn fra frokostserveringen.
Hotellkjeden regnet seg frem til at dersom matsvinnet ble kuttet med 20
prosent, ville det redusere CO2-utslippet med 400 tonn og spare
konsernet for cirka åtte millioner kroner i året.
Viktig med samarbeid
Vi tror på samarbeid og frivillige ordninger for å nå FNs bærekraftmål om å halvere matsvinnet innen 2030. Nå samarbeider myndighetene og hele verdikjeden for mat om en frivillig, forpliktende bransjeavtale, der målet er det samme som i FN. Over 60 serverings- og matbedrifter har sluttet seg til prosjektet «Kutt Matsvinn 2030», som ledes av Matvett, mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn i mat- og serveringsbransjen.
Det er mange eksempler på at teknologi og digitale løsninger gjør det enklere for både produsenter og forbrukere å kaste mindre mat. Via gratis-appen «Too Good To» kan du kjøpe restemat fra spisesteder og butikker til en redusert pris før stengetid. På to år har en halv million nordmenn lastet ned appen, og over én million porsjoner med overskuddsmat har blitt reddet fra en meningsløs skjebne i søpla. En annen aktør som lar deg kjøpe overskuddsvarer til redusert pris, er Holdbart.no.
Restemat blir til gourmetmat
Kanskje har du også hørt om Restaurant Rest, som omdanner matavfall til den lekreste gourmetmat? Restauranten har fått flere strålende anmeldelser i avisene. Og vil du redusere matsvinnet privat, bugner nettet over av oppskrifter og tips til hvordan du kan lage deilige retter av restemat.
På grossistsiden har finner vi blant annet VERDiMAT, en aktør som har som mål å bidra til mindre matsvinn gjennom samarbeid med produsent, grossist og kunde. VERDiMAT gir alle aktører innen dagligvare, storhusholdning og servicehandel lik tilgang til billig overskuddsmat, uansett størrelse.
Etablerte en bærekraftfond
Som Norges største innkjøpsorganisasjon for overnattings-, serverings- og reiselivsbedrifter var det helt naturlig for oss i NHO Reiseliv Innkjøpskjeden å inngå samarbeid med VERDiMAT. Det sikrer våre medlemmer tilgang til fullgode varer til en redusert pris, som igjen bidrar til å kutte matsvinnet.
For å motivere våre medlemmer ytterligere til å gjennomføre matsvinn-tiltak har vi etablert NHO Reiseliv Innkjøpskjedens bærekraftfond. Bedrifter kan søke om inntil 6000 kroner i støtte til matsvinn-tiltak. Forutsetningen for å få støtte er at virksomheten tegner samarbeidavtale med Matvett og deltar i innsatsen mot matsvinn.
Å kaste mat er verken etisk forsvarlig eller miljømessig og økonomisk bærekraftig. Serveringsbransjen har helt klart et spesielt ansvar for å redusere svinnet, men for å nå målet om en halvering innen 2030 er det avgjørende at både myndigheter, matbransje og forbrukere gjør en innsats.
Av: Morten Karlsen, Direktør for innkjøp og verving i NHO Reiseliv