– I Havforskningsinstituttet jobber vi med digital transformasjon. Derfor trenger vi flere kloke hoder som vil jobbe med nye teknologier og samtidig være med å løse et viktig samfunnsoppdrag, sier direktør for HI Digital, Linn Cecilie Moholt.
Den viktigste oppgaven til Havforskningsinstituttet (HI) er å drive med forsking, rådgivning og overvåking for å sikre bærekraftig utnyttelse av havets ressurser.
– I en tid hvor det snakkes mye om miljø- og klimakrise føler jeg at jobben vi gjør er utrolig viktig. Matjorden på land blir stadig mer utvannet, og stadig flere munner skal mettes. Derfor kommer vi til å bli mye mer avhengige av matproduksjon i havet. Allerede benyttes havet av industrier som fiskeri- og havbruk, oljenæringen, cruisevirksomhet og transport. Men ser vi litt lenger frem vil det sannsynligvis også komme mye mer havvind og kanskje også utvinning av mineraler fra havbunnen. Da er det helt avgjørende at vi har et godt kunnskapsgrunnlag for å treffe gode beslutninger, sier Linn Cecile Moholt.
Linn Cecilie Moholt
Direktør for HI Digital Havforsknings-instituttet
Spennende jobber i digital transformasjon
Før 47-år gamle Linn Cecilie startet som leder for Havforskningsinstituttets digitale satsning, HI Digital, jobbet hun med digitalisering i Equinor og Bane NOR. Opprinnelig var hun utdannet som sivilingeniør innen elkraft fra NTNU, men fullførte også en master i digital transformasjon for et par år siden.
– En av de viktigste oppgavene våre er å sikre at vi har data med god kvalitet og data som vi kan stole på at er riktige. Det er helt nødvendig siden forskningen aldri blir bedre enn kvaliteten og integriteten til dataene som forskningen baserer seg på, forklarer hun.
Havforskningsinstituttet jobber også med et stort program kalt Ocean Link. Der arbeider de med digital transformasjon av hele instituttet. Gjennom Ocean Link skal de legge forholdene til rette for å ta i bruk ny teknologi som ubemannede fartøyer, stordata, maskinlæring, samt at de som trenger det får tilgang til KI-klare data som de kan anvende i forskningen sin. Moholt understreker viktigheten av å henge med i denne utviklingen siden fremskrittene innen KI skjer i en forrykende fart.
– I forbindelse med den digitale transformasjonen ønsker vi å tiltrekke oss nye digitale hoder, både nyutdannede og seniorer. De vi ansetter vil få spennende utfordringer og få lov til å jobbe med teknologi som droner, autonome farkoster, sensorteknologi, big data, kunstig intelligens, maskinlæring og mye annet. De som jobber hos oss får også bli med på å redde verden gjennom å jobbe med ny teknologi, smiler hun.
Et inspirerende arbeidsmiljø
Arbeidsmiljøet på Havforskningsinstituttet preges av at de som jobber der er engasjerte i samfunnsoppdraget de er satt til å løse.
– Jeg opplever at vi vil hverandre vel og at alle støtter opp og hjelper kollegene sine, tilføyer hun.
På Havforskningsinstituttet er det også stort rom for faglig påfyll gjennom HI Akademiet hvor alle ansatte kontinuerlig tilbys kurs- og kompetanseutvikling. Innenfor akademiet jobbes det også med å etablere Digitalskolen for å sikre ekstra fokus på digital utvikling.
– Min erfaring er at det er minst like spennende å jobbe i det offentlige som i det private, og ekstra spennende er det nok at det som regel er det offentlige som arbeider med de største samfunnsmessige spørsmålene. For de unge som skal ut i arbeidslivet for første gang er ikke det viktigste om du jobber i privat eller offentlig sektor, men at du prøver å finne noe du tror du liker. Vi tilbringer jo mesteparten av tiden vår på jobb og da er det viktig at man er interessert i og trives med det man skal jobbe med, avslutter Linn Cecile Moholt.
Om Havforskingsinstituttet
Havforskingsinstituttet (HI) er eit av dei største marine forskingsinstitutta i Europa med om lag 1050 tilsette. Hovudaktivitetene våre er forsking, rådgjeving og overvaking. HI fusjonerte med Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforsking (NIFES) i januar 2018.