I kriminalomsorgen får du jobbe med mennesker som skal gjennomføre straff, enten det er i fengsel eller samfunnet. Dette er en jobb for deg som ønsker å gjøre en forskjell, og som vil være med på en rivende utvikling.
Kristina Veie jobber som fengselsbetjent i Verdal fengsel. Hun begynte først som sommervikar i Ullersmo fengsel. Siden har hun tatt utdannelse som fengselsbetjent, og vært innom både Åna og Stavanger fengsel.
– Jeg trives veldig godt her i Verdal fengsel. Dette er en enhet med lavere sikkerhetsnivå, mindre kontrolltiltak og åpen soning. De som soner her har enten kortere dommer, eller de har sonet lange dommer på høysikkerhet og er på vei ut til samfunnet. Innsatte blir ikke låst inn på cellen, og at de kan gå rundt på området som de vil, sier Kristina.
Ingen dag er lik
Kristinas oppgaver er først og fremst å hjelpe innsatte med det de måtte trenge hjelp til. På dagtid er alle på jobb i fengselet. Om ettermiddagen kan man ta del i forskjellige fritidsaktiviteter.
På spørsmål om hva hun syns er det beste med jobben, svarer hun kontant:
– Å få møte så mange forskjellige og interessante mennesker og innsatte med forskjellige utfordringer og ulike behov. De innsatte her er fornøyde med å få sone på lav sikkerhet. Ingen dag er lik, og så er det et veldig godt samarbeid mellom de som jobber her. Det er en meningsfullt og innholdsrik jobb, sier hun.
Kriminalomsorgen har rundt 5000 ansatte spredt over hele Norge. De ansatte i kriminalomsorgen beveger seg daglig i spenningsfeltet mellom omsorg og kontroll, grensesetting og støtte. Dette stiller store krav til kompetansen og holdningene hos de ansatte.
Stort engasjement
Lise Sannerud, direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, er helt enig med Kristina. Å jobbe i kriminalomsorgen er et meningsfullt arbeid for folk som ønsker å gjøre en forskjell.
– Vi forholder oss både til dagsaktuelle temaer og trender i samfunnet, som kvinnelige domfelte, radikalisering og barn og unge, samtidig som vi jobber langsiktig for en fremtidsrettet straffegjennomføring. Jeg har aldri tidligere jobbet i en organisasjon hvor det er så mye engasjement, sier hun.
Lise Sannerud
Direktør Kriminalomsorgs-direktoratet
Verdens beste betjentutdanning
– Visste du forresten at Norge har verdens beste betjentutdanning, spør Lise.
– Vi utdanner betjentene våre selv, og har flere internasjonale samarbeid der vi reiser rundt og forteller om utdanningen og hvordan vi jobber med kriminalomsorg i Norge, sier Lise. Hun trekker blant annet frem et samarbeidsprogram med USA og flere land tilknyttet EØS-samarbeidet.
– Der har de en helt annen grunntanke om hva straff er. Vi sender flere av våre betjenter ned dit og til ulike land i Europa hvert år for å fortelle om hvordan vi gjør det i Norge.
Tverrfaglige team
Ønsker du å jobbe i kriminalomsorgen, vil du jobbe sammen med mennesker fra mange forskjellige yrkesgrupper. Her jobber både fengselsbetjenter, sosionomer, miljøterapeuter, jurister, psykologer, statsvitere og økonomer, i tillegg til folk med kompetanse innen analyse, HR, administrasjon og teknologi. Du kan eksempelvis jobbe i både fengsler og friomsorgskontorer, overgangsboliger, i regionadministrasjoner, eller i Kriminalomsorgsdirektoratet.
I noen av fengslene er det også forskjellige verksteder og gartnerier der innsatte arbeider. Der trengs verksbetjenter med ulik yrkesbakgrunn. Her kan du både få utøve yrke ditt samtidig som du får jobbet med endring og direkte med mennesker som trenger bistand.
– Her får vi virkelig utfordret oss
Tonje Sandal er utdannet jurist og ante ikke at det jobbet jurister i fengslene da hun tok utdannelsen sin. Hun begynte som saksbehandler i kriminalomsorgen. I dag er hun fengselsleder ved Ila fengsel og forvaringsanstalt. Ila er et høysikkerhetsfengsel og hovedanstalten for mannlige forvaringsdomfelte. Her sitter mennesker som har begått alvorlige straffbare handlinger, hvor det vurderes å være fare for gjentagelse. Noen kan risikere å sitte inne resten av livet.
– Oppgavene her oppleves som viktige og meningsfulle. Her får vi virkelig utfordret oss selv. Vi skal jobbe for at den som er domfelt skal tilføres noe under straffegjennomføringen som gjør at de er bedre rustet når de skal ut. Samtidig må det gjøres på en sånn måte at samfunnsvernet ivaretas underveis, sier Tonje.
Tonje Sandal
Fengselsleder ved Ila fengsel og forvaringsanstalt
Har blitt heiet frem
Tonje forteller at hun har fått mange muligheter til utvikling, noe hun mener kjennetegner kriminalomsorgen.
– Dersom man vil, får man mange muligheter til å utvikle seg, både med ansvar, variasjon og oppgaver. Jeg har blitt heiet frem hele veien. Det er noe jeg ønsker å gi videre, og jeg er veldig bevisst på at jeg skal heie frem andre, sier hun.
På friomsorgskontorene handler det om innhold
I Tromsø sitter Jens E. Holand, leder for Troms og Finnmark friomsorgskontor. Friomsorgskontorene jobber med mennesker som gjennomfører straff i samfunnet, og ikke i fengsel. De fleste kjenner kanskje til fotlenke og samfunnsstraff.
– Det er utrolig motiverende å jobbe med straffetiltak som ikke handler så mye om straff, men om straffeinnhold, sier Jens.
En tid for endring
Det har vært en rivende utvikling innenfor straff i samfunnet de siste årene. I dag gjennomføres over halvparten av alle idømte straffer ute i samfunnet. Vi har sterke fagmiljøer med stort fokus på endringsarbeid opp mot våre domfelte.
– Vi har også gjort kvantesteg i teknologiutviklingen i kriminalomsorgen, sier Jens, og kommer med et eksempel:
– Bruk av nye teknologiske hjelpemidler, som videosamtaleløsninger og fjernalkotesting, gjør at flere grupper domfelte nå kan få innvilget soning med elektronisk kontroll. Dette kan eksempelvis gjelde for fiskere, reindriftsutøvere og andre grupper domfelte som ikke har et fast arbeidssted, sier han og legger til:
– Det har vært utrolig spennende å være en del av den utviklingen som har skjedd i kriminalomsorgen. Det skjer alltid noe nytt, og ingen dag er den samme. Det er nok en grunn til at jeg har vært her i 24 år.
Jobb i kriminalomsorgen