Vi har spurt Siri Blichfeldt Dyrland, ordføreren i Midt-Telemark kommune, om deres erfaringer med flom, og hvordan de skal forberede seg på fremtidige klimarelaterte utfordringer.
Siri Blichfeldt Dyrland
Ordfører, Midt-Telemark kommune
Kan dere beskrive hvordan flommen påvirket kommunen, både fysisk og samfunnsmessig?
Fysisk: Den ekstreme lokale nedbøren i Lifjellområdet gjorde at det oppstod skader raskt i ulike deler av Bødelen av kommunen. Det oppsto materielle skader på hus, veier (både statlige, kommunale og private), broer og to av campingplassene oversvømt. Flommen hadde også innvirkning på drikkevann, infrastruktur og internett.
Samfunnsmessig: Innbyggere og gjester måtte evakueres fra et boligområde og to campingplasser. På grunn av at vei opp til Lifjell raste ut, så var en del innbyggere og gjester avsperret oppe på Lifjell i nesten et døgn. Fylkesvei til Seljord var stengt i en periode, og det var omkjøring. Det måtte opprettes et evakuerte- og pårørendesenter (EPS) slik at alle ble tatt hånd om. Dette gir innsikt i omfanget og konsekvensene av flommen, noe som kan hjelpe andre kommuner å forstå potensielle risikoer.
Hvordan forbereder dere dere på fremtidige klimarelaterte utfordringer, og hva er de største risikoene dere ser fremover?
Boligområdet som ble berørt har allerede blitt flomsikret gjennom midler fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Kommunen skal ha en større evaluering av hendelsen, og vil i den forbindelse vurdere om vi kan sikre oss bedre, for eksempel ved å sette målere i enkelte bekker i området. Det er også relevant for oss å se på ulike områder, for eksempel campingplassene, og vurdere om det er mulig med ytterligere flomsikring. I den kommunale planleggingen vi driver med i dag, så tar vi hensyn til oppdaterte råd fra NVE. På den måten vil vi nok være strengere på nye etableringer på områder som NVE karakteriserer som flomutsatte.
De største risikoene med mer ekstremvær er at det blir oftere flom av større omfang, noe som øker fare for skred. Videre er det økt risiko for annet ekstremvær slik som sterk vind, ekstrem kulde eller varme.
Hvilke råd vil dere gi til andre kommuner som kanskje står overfor lignende utfordringer?
Vi hadde akkurat hatt en øvelse om å opprette EPS-senter, og vi så at det hadde verdi når vi virkelig fikk en alvorlig hendelse. Et av rådene er derfor å øve på beredskap, og det å sette krisestab. Et annet råd er å gå gjennom beredskapsplaner, passe på at de er oppdatert og kjent. Det er viktig å ha god beredskap også i ferier. En bør tenke over hvordan ulike folk og aktører kan få tak i ressurser i kommunen etter åpningstid. Ta godt hensyn til NVE sine faglige vurderinger i fremtidig arealplanlegging.