Selv om byggebransjen fortsatt har en vei å gå før man kan snakke om lik andel kvinner og menn, og en bra spredning av etnisitet, er det flere og flere bedrifter i bransjen som setter dette arbeidet høyt på agendaen. HRP AS er et av selskapene som tar dette arbeidet på det største alvor.
– Vi leser CV-en fra Anne like seriøst som fra Arne, og fra Abdul for den saks skyld, sier kommunikasjonsansvarlig Tor-Hartvig Bondø hos HRP, og hinter med dette utsagnet mot kampanjen hvor fremtredende norske kvinner nå midlertidig bytter navn til Arne på LinkedIn som en protest mot at hvite, norske menn lettere får lederstillinger enn kvinner og minoriteter.
Men vi ansetter ikke kvinner fordi de er kvinner
– Vi er ute etter de beste hodene uavhengig av kjønn, legning og etnisitet, sier Tor-Hartvig Bondø videre.
– Og ved å ikke ha søkelys på verken kjønn eller etnisitet i ansettelsesprosessen, finner vi utrolig mange flinke mennesker som ikke faller inn under den tradisjonelle prototypen av en ansatt i byggebransjen, sier Tor-Hartvig videre.
HRP har i starten av 2022 en kvinneandel på omtrent 25 prosent, noe som er skyhøyt over snittet i bransjen på ni prosent. Men de er ikke fornøyde med dette. De har et opplest og vedtatt mål om å nå 30 prosent innen 2025.
De er lett å være annerledes hos HRP
Noen som kjenner på kroppen hver dag hvordan det er å være kvinne i byggebransjen, er Anna Brodin og Helen Karstensen. To unge kvinner helt i starten av 30-årene som begge har jobbet hos HRP siden 2019. Anna innehar stillingen som KU (SHA-koordinator i utførelsesfasen), og Helen jobber som byggeleder – noe som betyr at de er ute på anlegg og brakkerigger hele tiden.
– Jeg verken merker eller tenker over i det daglige at jeg er en kvinne i et mannsdominert samfunn, sier Helen Karstensen når vi spør om hvordan det oppleves å være kvinne i HRP. Anna Brodin sier det samme.
Noe som kan tyde på at uttalelsen til Olaf Thommessen, direktør nye markeder og samfunnskontakt, holder vann når han sier at det viktigste likestillingsarbeidet de kan gjennomføre i HRP er å skape et miljø hvor ingen trenger å ha fokus på kjønn, legning eller etnisitet.
– Vi hadde nettopp en HR-undersøkelse hvor vi ble spurt hvordan vi opplever arbeidsmiljøet, og bedriften skåret veldig høyt på akkurat dette med likestilling og mangfold, svarer Anna Brodin på spørsmål om hvordan hun opplever HRP sitt arbeid innenfor likestilling og mangfold.
Noe «Great Place to Work»-sertifiseringen bedriften innehar også kan tyde på, siden det er ansatte selv som nominerer bedriften til denne prisen.
Oppfordrer andre kvinner til å søke seg til HRP
– Jeg oppfordrer andre kvinner som ønsker seg en jobb innenfor byggebransjen til å søke seg til oss i HRP, sier Anna Brodin. Her får du kolleger som er veldig trivelige og som lar deg få være som du er.
– Og det er ingenting å være redd for. Det er bare å ta sjansen og prøve. Den som ikke tør, vil heller aldri oppleve noe nytt, sier Anna avslutningsvis – tydelig fornøyd med sitt valg av arbeidsgiver.
HRP AS
HRP er en landsdekkende leverandør av prosjektledelse, byggeledelse, utredning og analyse, rådgiving, arkitekttjenester og sikkerhetsrådgiving.
HRP har mer enn 440 ansatte, og er i dag Norges ledende leverandør av konsulenttjenester innen bygg & anlegg og sikkerhetsrådgivning.
HRP har som visjon å bli Norges viktigste samfunnsbygger.
Av Oddvar Meyer