Skip to main content
Home » Kvinner i karrieren » La aldri det å være kvinne få lov til å bli noen begrensning
Sponset

Da Tonia Pedersen (51) ble kåret til en av Norges 50 fremste techkvinner, følte hun seg litt ukomfortabel: – Men hvis det på noen måte kan bidra at jeg er et slags forbilde som kan vise at vi jenter kan gjøre akkurat hva vi vil, uavhengig av kjønn, så har det en stor verdi, sier hun.

Tonia kommer opprinnelig fra Australia, men etter at hun fant kjærligheten, flyttet hun til Norge i 2005. I dag bor hun i Sandefjord og arbeider som Chief Information Officer i Draga AS. Dette selskapet, som hun både er medeier i og var med å starte, driver med avansert datafangst og automatisert DEXPI-konvertering av tekniske tegninger mellom ingeniørsystemer.

Tonia Pedersen

Chief Information Officer i Draga AS

Egentlig er Tonia utdannet som ingeniør, men har aldri jobbet som det. Isteden falt valget på IT-utvikling da hun fikk sjansen. Før hun ble partner i Draga var Tonia IT-konsulent og jobbet i mange ulike bransjer, blant annet innen finans og med utvikling av kassesystemer, prediktive lagersystemer og logistikk for detaljhandelen.

IT-utvikling handler om å skape nytteverdi

– Jeg er veldig strukturert og er god på logikk. Men aller flinkest er jeg kanskje til å forstå hvordan folk arbeider og hvordan arbeidsprosessene kan gjøres om til tekniske muligheter i den digitale verden. Hvis vi for eksempel kan fjerne kjedelige rutineoppgaver, eller gi dem en enklere hverdag på andre måter, er det målet på at vi har lykkes og skapt en nytteverdi. Det gir meg stor glede, forteller hun.

Selskapet Draga ble skapt av konsulentvenner som kjente hverandre fra før. De visste at de jobbet godt sammen og hadde kompetanse som gjorde at de utfylte hverandre.

Vi fokuserer på å utvikle systemer og verktøy som enkelt forklart effektiviserer ingeniørers hverdag.

– Derfor ble vi enige om å starte opp Draga sammen. Den første rammeavtalen ble signert etter tre dagers drift. Etter kontinuerlig vekst har Draga i dag avtaler med alle de store innenfor olje og gass i Norge samt de største kjemikalibedriftene i Tyskland. Draga har gjort oppdrag i Trinidad og Tobago, Australia og Oman. Vi fokuserer på å utvikle systemer og verktøy som enkelt forklart effektiviserer ingeniørers hverdag. Vi bidrar til å skape smarte arbeidsprosesser som gjør arbeidshverdagen til disse selskapene enklere, smiler hun.

Innlærte mønstre

Så var det dette med kvinner i tech – hvorfor er kjønnsfordelingen egentlig så skjev?

– Jeg tror jenter er mer redde for å skille seg ut og ta utradisjonelle valg enn menn. Det er for få damer som velger å jobbe med teknologi og derfor nok kan mange kvinner føle seg litt alene. Sånn var det egentlig da jeg utdannet meg til ingeniør også, forklarer hun.

Det er for få damer som velger å jobbe med teknologi og derfor nok kan mange kvinner føle seg litt alene

Tonia mener at mye av årsaken skyldes kjønnsrollemønstre vi lærer oss, og blir vant til, allerede som barn.

– Vi må vise barna våre at kvinner like gjerne kan ta hovedrollen, reparere ting og eller være forskere og vitenskapsfolk som menn, enten det er i filmer, på TV eller i bøker. Da først kan kanskje jentene i større grad forstå at «jeg kan gjøre hva som helst», og da går vi et steg i riktig retning, sier hun ettertenksomt.

Det gjelder å tørre

Tonia forteller at hun både har vært usikker på seg selv og gjort mange feil, men at hun har hatt folk rundt seg som har støttet henne og etter hvert har hun tenkt at det er ikke så farlig å tørre.

Hvis du føler at det du skal begynne med er vanskelig, ta små steg.

– Hvis du føler at det du skal begynne med er vanskelig, ta små steg. Da jeg startet i denne bransjen kunne jeg nesten ingen ting om programmering, men jeg begynte med noen enkle småjobber først og bygde sakte, men sikkert opp kompetansen min.

– Tør å ta sjansen, og la aldri det at du er kvinne få lov til å bli noen begrensning, avslutter hun.

Les mer om Draga her!

Journalist: Tom Backe

Next article