I entreprenørselskapet Mesta handler det ikke om kjønn, men om kvalifikasjoner.
– Skal du jobbe i Mesta handler det utelukkende om at du er kvalifisert for jobben, sier Marianne Røssland, distriktssjef i Mesta Hordaland.
Hun har jobbet på flere nivåer i organisasjonen, og er ikke redd for å si det hun mener.
– Min erfaring er at det er en fordel at jeg ikke er redd for å ta ordet, selv i et rom med bare menn, men det handler om min personlighet. Det som er avgjørende er at man vet hva man snakker om, tilføyer hun.
Store utviklingsmuligheter
Selv har Røssland hatt en rivende utvikling i selskapet. Etter endte studier i 2010, begynte hun som trainee. De to neste årene tilbrakte hun på ulike avdelinger og anlegg. Hun tok raskt nye steg og fikk sin første faste stillling som controller, og siden prosjektleder. Lite visste hun at hun skulle ende opp som distriktssjef med ansvar for en portefølje drifts- og vedlikeholdskontrakter for Statens vegvesen og andre store kunder.
– Jobben jeg gjør påvirkes ikke av at det er mannsdominert i Mesta. Det er mest i lunsjpausene og uformelle dialoger at forskjellen på kvinner og menn synliggjøres. Da har menn oftere en mer direkte sjargong, noe jeg liker, forteller Røssland.
Full tilrettelegging
Etter en knapp måned som distriktssjef, skulle Røssland ut i foreldrepermisjon. Det la Mesta til rette for. I dag er hun igjen i permisjon med barn nummer to, og både støtten og tilretteleggingen er som sist.
– Rett før jeg gikk ut i permisjon, vant Mesta i Hordaland to store kontrakter. Da måtte jeg lyse ut hele 31 nye stillinger, forteller Røssland.
Det betyr at når hun er tilbake i januar venter det flere nye kollegaer og nye utfordringer.
– Når jeg kommer tilbake på jobb blir det mer ansvar, men det er bare spennende, smiler hun.
Store aktører forener krefter
På vegne av hele bygg- og anleggsbransjen, tok Mesta initiativ til å etablere bransjenettverket «Diversitas». Målet til det nyetablerte nettverket er økt mangfold og kjønnsbalanse i bransjen. AF Gruppen, Veidekke, Betonmast, JM, Backegruppen og Baneservice er bare noen av aktørene som er med på laget.
– Diversitas ble etablert for å sette fokus på den lave kvinnenandelen i bransjen og for å belyse at vi ikke bare ønsker å rekruttere fra halvparten av befolkningen, men ønsker et mangfold., sier organisasjonssjef i Mesta, Metha Marie Rosengren Leonhardsen.
– Vi jobber i en utrolig mannsdominert bransje, og vi trenger mange flere kvinner for å klare å utvikle oss videre, bli bedre i det vi gjør – og da snakker jeg om alle stillinger i alle ledd.
Av Marius Morstøl Jenssen