Ingunn Granstrøm og Linda Charlotte Nedberge trives svært godt i jobbene sine i Skagerak Energi, men de ønsker at flere kvinner velger mannsdominerte yrker og syns kvinner bør bli tøffere.
Ingunn Granstrøm (53) som er seksjonsleder for strategi og utvikling, forteller om en yrkeskarriere fylt av valg som anses som utradisjonelle for kvinner. På videregående tok hun et toårig grunnkurs i EDB allmenn, bygde på med naturfag, før hun tok maskinlinja på NTH og ble utdannet sivilingeniør. At hun også spesialiserte seg med en mastergrad innen vannkraft var en viktig årsak til at hun begynte i Skagerak Energi i 2006.
– Helt fra videregående har jeg vært en ensom kvinne i et mannsdominert miljø. Etter å ha jobbet med forskning i ti år, dukket det opp en vannkraftstilling i Skagerak Energi. Da jeg søkte, var reaksjonen: «Oi! En kvinne!», men de syns det var spennende og ga meg ansvar for oppgradering av Grønvollfoss kraftstasjon. En stor oppgradering som skulle gå over tre år og var en pangstart for meg, forteller hun.
Ingunn Granstrøm
Seksjonsleder for strategi og utvikling i Skagerak Kraft
Kollegaen til Ingunn, Linda Charlotte Nedberge (47) er CISO og leder avdeling for Informasjonssikkerhet. I utgangspunktet ville hun bli musiker, spilte klassisk saksofon og gikk musikklinja på videregående helt til hun fant ut at hun ville drive med noe annet. Valget falt på IT, så hun tok sertifiseringer hun trengte for å bli IT-konsulent.
– Det ble starten på karrieren min innen teknologi. Jeg jobbet på et skipsverft på Sunnmøre i noen år, deretter i et nederlandsk seismikkselskap som hadde kommet lenger enn de fleste i Norge innen IT-sikkerhet. Der gikk jeg gradvis fra drift til å bli sikkerhetsansvarlig for Norge og jobbet i flere andre selskaper før jeg etter hvert begynte i Skagerak Energi.
Linda Charlotte Nedberge
CISO og leder for avdeling for Informasjonssikkerhet i Skagerak Energi
Linda forteller også om en karriere hvor hun har hatt flest mannlige kolleger:
– På den første sikkerhetskonferansen jeg deltok var vi to eller tre damer, mens det var 100 menn. Det morsomme var at to av oss var høygravide, så vi ble ekstra lagt merke til, smiler hun.
– Nå er det mange flere kvinner som jobber med IT og sikkerhet, men fortsatt trenger vi flere, fortsetter hun.
Jobbe i Skagerak Energi?
Vi søker etter folk med en superkraft! Det betyr ikke at du må være en superhelt for å jobbe hos oss. Vi ønsker bare at du vil bruke dine beste egenskaper – din superkraft – til å jobbe sammen med oss på vårt viktige oppdrag: Å skape en grønn framtid.
Satser på medarbeiderne
Ingunn og Linda Charlotte forteller at Skagerak Energi legger stor vekt på at medarbeiderne skal være godt skolerte for fremtiden.
– Selskapet er opptatt av kompetanseheving, og vi får sjelden nei til å delta på kurs, konferanser eller videreutdanning. De vil at vi skal være interessante også om fem år, og det får vi støtte til, forklarer Linda Charlotte.
Nå er det mange flere kvinner som jobber med IT og sikkerhet, men fortsatt trenger vi flere.
Ingunn forteller at hun jobbet med vannkraftprosjekter i 17 år mens hun var alenemor og hadde en travel hverdag.
– Nå har barna flyttet ut og da åpnet det seg tidsvindu for meg. Tidlig i 2023 søkte jeg om å ta en mastergrad i teknologiledelse og fikk ja. Selskapet betaler, og det er helt fantastisk. Samtidig fikk jeg den lederstillingen jeg innehar nå. Du kan med andre ord bygge deg opp faglig mens du har barn, og når forsørgeransvaret blir mindre kan du få en lederkarriere selv om du har blitt litt eldre, sier Ingunn.
Ønsker flere kvinner
I dag er det rundt 25 prosent kvinner i Skagerak Energi, men ganske få av dem jobber i ledende stillinger eller i teknisk rettede stillinger. Det har selskapet et sterkt ønske om å endre:
– Vi snakker om dette i ledergruppen hele tiden og ser blant annet på hvordan stillingsannonsene kan utformes slik at vi treffer flere kvinner. Det er faktisk sånn at vi nesten blir litt lei oss hvis vi lyser ut en ledig stilling og ingen kvinner søker, sier Ingunn.
Linda Charlotte fortsetter:
– Jeg kan rekruttere helt nyutdannede kvinner innen IT dersom personligheten stemmer. Vi vil gjerne lære dem opp, men dessverre har vi ikke lyktes helt enda.
Linda og Ingunn avslutter med en felles oppfordring til alle kvinner:
– Vi har en tendens til å undervurdere oss selv, Derfor søker vi ikke på stillinger vi fint kunne tatt, noen ganger skyldes det redsel for at vi ikke tikker inn alle boksene. Rådet vårt er at kvinner må tørre å ta sjansen for du kan mer enn du tror.
– Er det noe du har lyst på? Gå og ta det!
Kan din superkraft passe hos oss?
Hjernekraft, handlekraft og skaperkraft er våre viktigste verktøy for å møte samfunnsutfordringene i energibransjen.
Av Tom Backe