Skip to main content
Home » Kvinner i karrieren » Vil ha flere kvinner til Statsbygg!
Sponset

Hos Statsbygg er det alltid de mest kvalifiserte som får jobben, men ettersom bygge- og eiendomsbransjen tradisjonelt har hatt lav kvinneandel, jobbes det kontinuerlig for å motivere flere kvinner til å søke.

– Statsbygg er landets største eiendomsaktør og vi har ansvaret for den daglige driften av 2300 bygninger, verden rundt. Vi trenger en dyktig, variert og mangfoldig ansattgruppe, og jobber hele tiden for å få flere kvinner inn, ikke minst I driftsavdelingen, sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Hege Njaa Aschim

Kommunikasjonsdirektør Statsbygg

Lav kvinneandel blant driftsmedarbeiderne

Byggebransjen har historisk sett hatt en lav kvinneandel, og når det gjelder valg av utdanning og yrke, er det store forskjeller mellom kjønnene. I driftsavdelingen til Statsbygg er det 60 av rundt 386 driftsmedarbeidere som er kvinner, selv om det stort sett er god kjønnsbalanse i resten av organisasjonen.

– Jeg tror noe av grunnen er at det fortsatt er et inntrykk av at jobben bærer preg av å være en del vaktmesteroppgaver. Før gjorde vi en del av de praktiske jobbene som å klippe gress, skifte lyspærer og så videre, men disse tjenestene bestiller vi nå, forteller Julie Tresvik Johansen som er driftsingeniør i Statsbygg.

Julie Tressvik Johansen

Driftsingeniør i Statsbygg

Statsbygg har 850 medarbeidere og leder flere av landets største og mest komplekse byggeprosjekter. De har kontorer i Oslo, Porsgrunn, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Thea M. Rubbestad er driftsleder på universitetet i Stavanger. Thea har ansvaret for energioppfølging, i tillegg prosjekterer hun blant annet vedlikeholdsarbeid innen bygg- og overflatefagene, utomhus og universell utforming på eiendommen.

– Det som er stas med å jobbe på drift i Statsbygg, er at jeg må stå i mange ulike roller hver eneste dag, som bl.a. byggherre, HMS-ansvarlig og prosjektleder. Kompetansen jeg tilegner meg er helt enorm! sier Thea.

Thea M. Rubbestad

Driftsleder, Statsbygg

Kvinner ønsker ikke særbehandling

Et arbeidsliv med et mangfold av mennesker med ulik bakgrunn, kjønn, og kunnskap er gunstig på flere måter, og Julija mener det er en stor fordel med ulikheter.

– Uansett legning, kjønn, eller etnisk bakgrunn gir mangfold en helt annen dynamikk og beriker teamene. Samtidig tror jeg ingen på sikt ønsker særbehandling. Vi må se på den kompetansen vi trenger, på dynamikken i teamene og levere på det vi skal.

Jenter bør satse på tekniske fag

En av årsakene til at det er få søkere innenfor byggdrift, mener Statsbygg skyldes for lite kunnskap om utdannelsen og de spennende mulighetene det gir. Det er i dag stort behov for folk med fagbrev innenfor byggdrifterfaget.

– Det var ingen som sa til meg at det var lurt å starte på elektro. Det å informere de unge om at det er en smart yrkesvei å velge yrkesfaglig utdannelse, tror jeg er viktig, forteller Julie.

– Det er mange flinke i denne bransjen og vi vil gjerne ha inn de beste. Vi er opptatt av å ivareta kvinnene når de først kommer til Statsbygg, sier Hege.

Statsbygg leder en rekke av landets største og mest komplekse byggeprosjekter. Til enhver tid har vi over 100 prosjekter gående.

Vil du jobbe i Statsbygg? Les mer her!

Av Cathrine Naglestad

Next article