Behovet for kompetanse innen informasjons- og cybersikkerhet er større enn noen gang. Derfor tilbyr OsloMet nå en ny spesialisering innen cybersikkerhet som en del av masterprogrammet Anvendt data- og informasjonsteknologi (ACIT).
Lothar Fritsch er professor for anvendt informasjonssikkerhet ved OsloMet. Han forteller at programmet gir praktisk, jobbrelevant erfaring basert på vitenskapelig teori.
Ved defensive forsvarsøvelser finner studentene frem til feil i installerte programvarer, og ved offensive øvelser bruker de selv angrepsverktøy for å finne svakheter i webservere.
Spesialiseringen innebærer også håndtering av personopplysninger, fra juridiske personvernskrav til risikoanalyse og teknologiske mekanismer som beskytter data.
Å løse samfunnets teknologiutfordringer krever bred og tverrfaglig tilnærming. Derfor er programmet fleksibelt og åpner for de fagkombinasjonene man selv ønsker.
– Da kan man for eksempel kombinere cybersikkerhet med kunstig intelligens hvis man ønsker det, forklarer Fritsch.
Lothar Fritsch
Professor for anvent informasjonssikkerhet ved OsloMet
Dypere forståelse
Når angrepsmønstrene blir stadig flere og alvorligere, oppstår behovet for kunnskapsressurser på masternivå innad i selskapene. Kompetansekravene er spesielt høye for sikkerhetsspesialister i samfunnskritiske sektorer.
Masterstudentene er i stand til å stille kritiske spørsmål, planlegge komplekse strategier og prosjekter, og gjennomføre analytiske oppgaver. De er mer bevisste på trusselbildet, og har trent på systematisk sikkerhetsarbeid og forsvarsmekanismer i praksis.
– Dermed tar de mer treffsikre avgjørelser og bygger sterkere systemer, forklarer Fritsch.
Denne høsten markerer starten på spesialiseringen, med 39 nye masterstudenter. Ettersom spesialiseringen er fersk, ønsker Fritsch tilbakemeldinger fra fremtidige arbeidsgivere om hva slags kompetanse de ser etter.
Han peker på muligheten for bedriftsrepresentanter til å engasjere seg som gjesteforelesere for å fortelle om deres arbeid med sikkerhet. Slik får studentene høre hvordan kunnskapen brukes i praksis, samtidig som bedriftene kommer i kontakt med dyktige masterstudenter.
ACIT-programmet tilbyr spesialisering innen
– Anvendt kunstig intelligens
– Cybersikkerhet
– Datavitenskap
– Matematisk modellering og vitenskapelige beregninger
– Medisinsk teknologi
– Nettskybaserte tjenester og operasjoner
– Robotikk og kybernetikk
– Universell utforming av IKT
Vinn-vinn-samarbeid
ACIT-programmet gir mulighet til å velge mellom et kort og et langt masterprosjekt, der studentene kan fordype seg i pågående forskning ved OsloMet.
Masteroppgavene kan også undersøke noe hos eksterne selskaper. For eksempel kan studentene teste motstandsdyktighet og sikkerhetsegenskaper ved ny-programmerte produkter.
– Det hender at studentene trives i sommerjobben og ønsker å skrive masteren sin der. Da hjelper vi elevene med å definere et tema til oppgaven. Til gjengjeld får bedriften forskning på sine produkter eller tjenester, forklarer Fritsch.
Det er nå stor etterspørsel etter både sommerjobber og masterprosjekter i bedrifter blant OsloMets cybersikkerhet-studenter.
Gjorde overgangen lettere
Stian André Sørensen fullførte i 2023 mastergraden sin på ACIT-programmet, med spesialisering innen anvendt kunstig intelligens. Med en fullført bachelorgrad i ingeniørfag, ønsket han spissere og mer praktisk erfaring innen et felt som kom til å bli viktig fremover.
– OsloMet hadde en mer praktisk tilnærming enn andre universiteter med samme fag. Så å si alle fagene innen kunstig intelligens hadde en todelt vurdering, der 50 prosent var et prosjekt, og 50 prosent var muntlig eksamen basert på pensum, forteller han.
Stian André Sørensen
Prosjektingeniør ved Kongsberg Defence and Aerospace
Sommeren før femte studieår jobbet Sørensen på Kongsberg Defence and Aerospace, og han ønsket å fortsette karrieren hos dem. Han jobbet derfor deltid mens han skrev masteroppgaven sin i samarbeid med selskapet.
Etter fullført master fikk han tilbud om fulltidsstilling.
– Å skrive masteroppgaven med en bedrift er litt som en jobbsøknad. Du blir kjent med bedriften og får kanskje mulighet til å jobbe der etterpå. Da får man også skrive interessante, industritilpassede oppgaver, og ikke bare ren forskning, forteller han.
– Akkurat det vi trenger
Mari-Ann Akerjord er avdelingsleder ved Kongsberg Defence and Aerospace. Hun forklarer at de lenge ønsket å satse på kunstig intelligens, og verdsatte kompetansen Sørensen bidro med i selskapet.
– Det er veldig bra at programmet er så praktisk rettet, for det er akkurat det industrien og næringslivet trenger nå, mener hun.
Mari-Ann Akejord
Avdelingsleder ved Kongsberg Defence and Aerospace
Akerjord ser mange fordeler ved et slikt samarbeid.
– Det finnes områder som vi ønsker å utforske, men som ikke er i kjerneområdet vårt. Da kan studentene undersøke de temaene som har en mer langsiktig interesse for oss. Vi tar også inn studenter som en del av vår rekrutteringsstrategi, forklarer hun.
Fremover ønsker de gjerne flere sommervikarer og samarbeid med studenter på både bachelor- og masternivå.
Anvendt data- og informasjonsteknologi (ACIT)
Et økt trusselbilde og profesjonalisering av cyberangrep gir større bevissthet rundt digital sikkerhet i offentlige og private virksomheter. Det er stor mangel på kompetent arbeidskraft, ikke bare i Norge, men i hele verden.
Tekst: Noa Cecilie Sæther