Skip to main content
Home » Sirkulær økonomi » Sirkulær belysning som kan repareres og gjenbrukes
Sponset

Signify leverer hele, sirkulære prosjekter, der produktene kan repareres og gjenbrukes. Produktene er laget av materiale som ikke er skadelig for naturen, og kan dermed enkelt tas inn i produksjon igjen.

– Innenfor begrepet sirkulære produkter, er kanskje 3D-printet belysning noe av det mest spennende vi leverer til våre kunder, sier Tord Christensen, Country Manager i Signify.

– Ved 3D-print, bruker man polykarbonater, som er gjenbruk av plast. Vi bruker ingen maling, lim eller skruer, bare ren plast. Dette er et produkt man kan ta tilbake og enkelt lage nye produkter av, sier han videre.

Stor reduksjon i karbonavtrykk

Signifys 3D-printede produkter har et CO2-avtrykk som er 50 prosent mindre enn et støpt produkt. Et ferdig 3D-printet produkt veier bare to tredjedeler av et vanlig produkt, noe som tilsier en reduksjon i karbonavtrykk for transport på 35 prosent. I forhold til de store produsentene i Kina, reduseres avtrykket med over 70 prosent.

– Man kan gå inn på hjemmesiden vår, og lage sin egen lampe og få den 3D-printet hjem til seg. Ved store byggeprosjekter, er det meste av armatur egendesignet 3D-print, sier Christensen, og forteller at de allerede har mange fabrikker rundt om i Europa.

– Og vi fortsetter å bygge flere, slik at vi kan tilby kunden et sirkulært alternativ, sier han.

Et karbonnøytralt selskap

Christensen forteller at Signify er et karbonnøytralt selskap, og at de bruker 100 prosent elektrisitet fra fornybare kilder. Det gjør dem til en foregangsbedrift i Norge. I løpet av 2025 skal 32 prosent av selskapets inntektsstrøm være fra sirkulære produkter og tjenester.

– Dette skal vi oppnå ved hjelp av 3D-printede armaturer, sirkulære produkter og lys som en tjeneste. Lys som en tjeneste fungerer på den måten at Signify tar på seg design, installasjon og drift, så kunden kan velge å kjøpe kun lyset og ikke armaturene. Dette bidrar også til at Signify kan sikre livssyklusen til armaturene og dermed ivareta bærekraft. Signify bruker McCarthys sirkulære prinsipper, sier Christensen.

Flyplassbelysning og gatelys

– Blant prosjektene vi har levert, er hele belysningsanlegget på Schiphol flyplass i Amsterdam. Der er det kontraktsfestet at alle produktene skal brukes om igjen i etterkant, sier Christensen.

– Vi leverer sirkulære armaturer til både industri, kontor og gatebelysning, og er blant annet en av de største leverandørene av gatelys i Norge. Armaturene er laget av gjenbrukt, miljøvennlig materiale. Alle deler kan enten gå tilbake til produksjonen eller gjenbrukes på annen måte, sier han videre.

Jobber med å fjerne all plast

Christensen understreker at de ikke bare leverer til store prosjekter, men at forbrukerdelen også er viktig for dem.

– Vi leverer alt innen lyspærer og armatur til smartbelysning som Philips Hue. En del av vår bærekraftsstrategi, er at vi jobber med å få vekk all plast i våre forpakninger, sier han.

Dette er Signify

Signify er verdensledende innen belysning for både det profesjonelle markedet, forbrukermarkedet og belysning til Internet of Things.

Med sine Philips-produkter, Interact belysningssystemer og dataaktiverte tjenester, kan Signify tilby energieffektive belysningsprodukter, systemer og tjenester som gir brukerne lys med høy kvalitet, økt produktivitet og gjør omgivelsene tryggere og mer komfortable.

I 2020 hadde Signify en omsetning på 6,5 milliarder EUR og cirka 39.000 ansatte fordelt på 70 land.

Signify ble karbonnøytrale i 2020, og har vært med i Dow Jones Sustainability World Index fire år på rad.

Les mer her!

Av Marte Frimand

Next article