Kjeldaas er opptatt av å være innovative, og kaster seg ut i nye ting – med de fordelene og ulempene det fører med seg.
Kjeldaas har vokst seg fra å være en bedrift som drev med høvling, avretting og forberedelser til asfaltering, til å bli en kjempestor entreprenør og ledende når det gjelder å fornye vann- og avløpsledninger uten å grave.
– Vi var faktisk nummer to i hele verden på å fornye vannledninger med glassfiberarmert strømpe i 2016. Det er vi veldig stolte av, sier Hendrik Panman, prosjektleder på ledningsfornyelse i Kjeldaas.
Hendrik Panman
Prosjektleder på ledningsfornyelse i Kjeldaas
Tidligere kun avløpsledninger
Glassfiberstrømpen han nevner har tidligere nemlig bare vært forbeholdt avløpsledninger, som Kjeldaas har gjort med denne metoden siden 2012.
– Det lønner seg å ha kontakter, og da vi fikk høre at de var i gang med å utvikle glassfiberstrømper som er tilpasset vannledninger på fabrikken i Tyskland, dro vi rett ned for å lære mer om det, sier Panman.
Det som er spesielt med å fornye ledninger på denne måten, er at man ikke behøver å grave. Kvaliteten på glassfiberarmerte strømper er så pass gode at man er totalt uavhengig av den gamle ledningen om ligger der.
– I tillegg så er det jo mindre ulempe for omgivelsene når man ikke behøver å grave. Det går veldig raskt, og er billigere å utføre, sier Panman.
Rent teknisk foregår det slik at man trekker glassfiberstrømpen inn i den eksisterende ledningen. Deretter blir den trykksatt med luft slik at strømpen legger helt ut til eksisterende rørvegg. Et «lystog» med UV lamper sørger for at strømpen blir utherdet. Dermed får den gamle ledningen et nytt liv og kan leve 100 år til.
Dersom man skulle grave, er det å bytte ut rørene en jobb som tar flere uker. Med denne metoden er det utført i noen få dager og svært lite ulemper for omgivelsene.
Elsker å prøve nye ting
Ulempene med å være tidlig ute med nye metoder og produkter, er at det ikke alltid er den første utgaven av et produkt som er det beste, disse utvikles videre kontinuerlig.
– Det er ikke alltid det går like bra første gang, men da lærer vi av det og prøver videre. Vi elsker nye ting og å utvikle oss, både på godt og vondt, forteller han.
Når man ønsker å prøve nye metoder på så viktige ting som vann- og avløpsledninger er, er det klart at folk også er skeptiske. Da lønner det seg å ha tilhørighet på et lite sted.
– Sande kommune var med på å være først ute med å fornye 500 meter med vannledning med glassfiberstrømpe. Hadde vi vært i Oslo, ville det nok vært en tyngre beslutningsprosess for å få gjøre det samme, enn det er på mindre, jordnære steder.
Legges merke til
Siden 2012 har Kjeldaas byttet 30 km avløpsledninger og 3 km vannledninger. Kundene deres er fra hele landet, fra Kristiansand i sør og Bodø i nord. Faktisk er flere ledninger under rullebanen på Bodø flyplass fornyet av Sande-bedriften.
At de er såpass langt fremme med å bruke denne metoden, legges merke til også utenfor landegrensene.
– I oktober skal jeg faktisk til en internasjonal konferanse i Italia for å snakke om hvordan vi bruker denne metoden i Norge. Det gleder jeg meg veldig til, sier han.
Satser på kunstgressbaner
- Av de rundt 100 ansatte hos Kjeldaas, er det 15 som jobber med ledningsfornyelse.
- Kjernevirksomheten er utgraving, oppbygging og avretting av private og offentlige veier og plasser og grunnarbeider for industri- og boligtomter.
- Et av de nyeste satsningsområdene deres er bygging av idrettsanlegg med fokus på kunstgressbaner.
Tekst: Kine Myrvold / Sosial sone AS – på oppdrag fra Polinor