Skip to main content
Home » Vekst på Sørlandet » Bærekraftig familiebad: Sørlandsbadet har halvert energiforbruket med smarte løsninger
Sponset

Badeanlegget er ikke bare et populært reisemål for barnefamilier. Det er også et forbilde innen bærekraftig drift.

Sørlandsbadet i Lyngdal ligger idyllisk til ved sjøen og er et anlegg som kombinerer morsomme vannaktiviteter, velvære, helse og trening.

– Vi er et bad som satser på barnefamilier, og har tilpasset både basseng og utstyr i henhold til det, sier Børge Sundnes, daglig leder ved Sørlandsbadet.

Børge Sundnes

Daglig leder ved Sørlandsbadet

De har blant annet bygget en badeøy med rutsjebane, boblebad og solsenger på fremsiden av bygget. Utendørsanlegget er åpent i sommerhalvåret, så da kan man veksle mellom ute- og inneaktiviteter.

– Badeøya åpner til påsken. Da er det varmt vann i rutsjebanen ute, så ungene er ute og renner i rutsjebanen. Og når det blir varmere, ligger foreldrene og soler seg ute på solsenger, sier Sundnes.

Senteret har også et helsestudio som er beregnet for folk i alle aldre og en fysioterapiavdeling.

– I varmtvannsbassenget vårt har fysioterapeutene vanntrening for revmatikere og folk som trenger opptrening for rygg, kne eller hofte. Det er veldig vellykket, og det er alltid mange folk på disse gruppesamlingene, sier han.

Om oss

SØRLANDSBADET er et aktivt og attraktivt feriesenter i Lyngdal med gode og fine aktiviteter for hele familien. Vi har et flott badeland med både inne og uteanlegg, samt treningssenter, velvære, cafe, fysioterapi og turløyper.

Les mer på sorlandsbadet.no

Halvert energiforbruk

I 2015 ble Sørlandsbadet Miljøfyrtårn-sertifisert.

– Vi er opptatt av en bærekraftig drift og henter 20 prosent av bassengvannet fra Rosfjorden. Kloret produseres fra saltet i vannet og dermed sparer vi både på innkjøp, transport og håndtering av klor, sier Sundnes.

I tillegg har de klart å halvere energiforbruket, fra to millioner kWh i 2007 til under 1,1 millioner kWh i dag – og det til tross for at de har økt temperaturene. Sørlandsbadet er faktisk det anlegget i Norge som bruker minst energi per gjest.

– Vi følger opp daglig hvordan anlegget blir driftet energimessig. Vi har også byttet ut alle lysene til LED, fått flere varmepumper og solceller på taket. Men det største løftet har likevel kommet gjennom gode rutiner og justering av anlegget, sier han.

Økonomiske ringvirkninger

Sundnes beskriver Sørlandsbadet som et ringvirkningsprosjekt.

– De som hadde idéen bak, ville ha et badeanlegg av en viss størrelse i Lyngdal for å skape gode ringvirkninger med hensyn til økonomi, helse og opplevelser, sier han.

Badet, som er et aksjeselskap med lokale eiere, hadde rundt 180 000 besøkende og 50 ansatte fordelt på 20 årsverk i 2024.

– Alt dette gir selvfølgelig gode økonomiske ringvirkninger for hele regionen. Transportøkonomisk institutt har beregnet at Sørlandsbadet bidrar med over 60 millioner kroner i årlig økt omsetning i regionen. Når du ganger det med 18 år, så har vi nå passert én milliard i meromsetning, avslutter Sundnes.

Sørlandsbadet

Next article