Skip to main content
Home » Vekst på Sørlandet » En landsdel full av ingeniører
Vekst på Sørlandet

En landsdel full av ingeniører

Den virkelig verdiskapende kjernekompetansen i landsdelen ligger i ingeniørene. Foto: Getty Images

De lager verdens beste utstyr for oljeboring, men ingeniørene på Sørlandet kan, og gjør, også mye, mye mer.

– I Kristiansand finner du de tre største selskapene i verden som leverer offshore borepakker. Etter at etterspørselen for nybygg falt, har ingeniørene brukt mer tid på fornybar energi. Nå leverer selskapene også teknologi til for eksempel havvind, sier Knut Mjåland.

Han leder næringsklyngen GCE NODE, som har 110 deltakerbedrifter innen havbaserte industrier.

– Ingeniørene er gullet vårt. De finner ikke bare nye løsninger på gamle problemer, men også nye løsninger i nye bransjer. Omstillingsevnen gjør hele landsdelen vår dynamisk. Ingeniørene er en vanvittig styrke for arbeidslivet og næringslivet i regionen, sier Mjåland.

Ingeniørene er gullet vårt. De finner ikke bare nye løsninger på gamle problemer, men også nye løsninger i nye bransjer.

En jevn fordeling

Rundt 10 000 mennesker jobbet i leverandørindustrien på Sørlandet da olje- og gassindustrien peaket i 2014. Nesten alle jobbet med fossilteknologi.

– I dag har vi en jevn fordeling i medlemsmassen vår. En tredjedel av bedriftene har hovedinntekten fra olje og gass, en tredjedel har hovedinntekten fra fornybar, og en tredjedel har ingen klart definert hovedinntekt. Den enorme omstillingen vitner om en fleksibilitet i arbeidsstyrken som er ganske unik, sier Mjåland.

Havvind er tema for de fleste bedriftene som har hovedinntekt innen fornybar. At Norges første havvindpark skal bygges like sør for Agder, er ikke årsaken til det.

– Våre fremste bedrifter har alltid jobbet internasjonalt med olje og gass. Det samme gjelder nå innen havvind. Mens det norske hjemmemarked for havvind fortsatt etableres, er flere av våre bedrifter allerede erfarne leverandører til internasjonale prosjekter. Norske bedrifter har levert utstyr og tjenester for over imponerende 44 milliarder kroner i 2024, forklarer Mjåland.

Bidrar til sterk vekst

Hydrogen er en annen fremvoksende industri hvor Sørlandet har en sterk posisjon. Mens andre landsdeler fortsatt håper på å realisere hydrogenprosjekter, har Sørlandet to hydrogenfabrikker under bygging. Greenstat bygger en fabrikk i Kristiansand, mens landsdelens energikonsern, Å Energi, har besluttet å bygge sin første – av flere – hydrogenfabrikker på Pikerfoss. I Kristiansand ligger også Umoe Advanced Composites, som er blant verdens største leverandører av komposittbeholdere for hydrogen.

– Den virkelig verdiskapende kjernekompetansen i landsdelen ligger i ingeniørene våre. De bidrar sterkt til vekst på Sørlandet. Vi ser etter flere flinke folk, så om du har noe å by på, så har vi noe å by på, sier en lokkende Mjåland, og avslutter med:

– Vurdér Agder!

Next article