Skip to main content
Home » Vekst i Innlandet » Innlandet består av flere kraftsentre for innovasjon, samarbeid og vekst
Vekst i Innlandet

Innlandet består av flere kraftsentre for innovasjon, samarbeid og vekst

Sverre Bjørnstad, direktør for Innovasjon Norge i Innlandet. Foto: Håkon Lauvålien

Innlandet er preget av sterke industrimiljøer som driver innovasjon og vekst gjennom flere initiativer.

– På Raufoss har de for eksempel ambisjoner om å doble både omsetning og antallet ansatte innen 2030. Fokuset er først og fremst på klimavennlige aluminiumsprodukter og forsvarsindustri, og noen av de mest fremtredende aktørene er Nammo, Kongsberg Automotive, Benteler og Raufoss Aluminium, sier Sverre Bjørnstad, direktør for Innovasjon Norge i Innlandet.

Raufoss er også en av 14 hub-er i den såkalte Innlandsporteføljen, som er et initiativ og samarbeidsprosjekt ledet av Innovasjon Norge, Statsforvalteren i Innlandet og Innlandet fylkeskommune, rettet mot å styrke næringsliv, utvikling og innovasjon. Porteføljen fokuserer på å samle ressurser, skape industrielle symbioser og utvikle sirkulære verdikjeder. Strategisk veiledning og finansiering for å støtte lokale virksomheter, entreprenører og prosjekter som kan bidra til bærekraftig vekst, vil være sentralt.

Ambisjonen for Innlandsporteføljen er 10 000 nye grønne arbeidsplasser, 26 milliarder i økt eksport og 40 milliarder i økt verdiskapning, samt å redusere Co2-utslipp med 50 prosent.

Blomstrende næringsliv i hele fylket

Listen med eksempler på ny industri er lang. Den grønne industrialliansen i Kongsvingerregionen arbeider målrettet for å tiltrekke seg ny industri. Her finner vi næringsklyngen 7sterke industrikluster som teller hele 99 bedrifter. På grunn av nærheten til Gardermoen har også fiskeforedlingsbedriften First Seafood etablert seg i området.

– Vi må også nevne datasenteret som er under bygging på Heggvin mellom Hamar og Elverum. Investeringen er på mer enn 30 milliarder kroner og er den største industriinvesteringen i Innlandet noensinne, fortsetter Bjørnstad.

Det er masse spennende som skjer i Innlandet og det er et godt sted å bo.

Her blir det spennende å se hvordan en, i tillegg, kan utnytte overskuddsvarme som grunnlag for ny industri.

Et annet eksempel er NCE Heidner Biocluster som også har hovedsete i Innlandet. De fokuserer på bærekraftig bioøkonomi og innovasjon innenfor landbruk, bioteknologi og matproduksjon. Digifarm er en av suksessbedriftene i klyngen, og de opplever meget kraftig vekst og internasjonal suksess.

Gode nettverk

Innlandet SciencePark avdeling Kongsvinger, høgskolens avdeling på Kongsvinger og Klosser Innovasjon har koblet sammen næringsliv, akademia og gründer- og investormiljøer. Innlandet SciencePark arbeider nå med å etablere tilsvarende samarbeidsformer i Hamar, Elverum, samt Lillehammer og Gjøvik.

– Slike samarbeidsformer har vi stor tro på, og Innovasjon Norge har både økonomiske virkemidler og kompetanse til å støtte oppunder ny industriutvikling, bygge nettverk og være med å fasilitere videre samarbeid mellom bedrifter. 

– Det er masse spennende som skjer i Innlandet og det er et godt sted å bo. Turistnæringen er stor med landets største vinterdestinasjoner, Trysil, Hafjell, Kvitfjell og Beitostølen. Og ikke minst er det god infrastruktur med gode veier og kort vei til Gardermoen, noe som gjør at Innlandet absolutt er koblet til verden, avslutter Bjørnstad.

Next article