– Vi har mål om å være en raus, framoverlent og bærekraftig kommune, og prøver å bruke verdiene våre aktivt for å skape gode tjenester for innbyggerne våre, sier Geir-Inge Sivertsen, ordfører i Senja kommune.
Geir-Inge Sivertsen (H)
Ordfører Senja kommune
– Visjonen vår, «Et hav av muligheter», fordrer at vi er framoverlent med å legge til rette for næringsaktører og andre, som vil løfte kommunen eller regionen vår videre. Senja kommune er en nasjonalparkkommune med i underkant av 15 000 innbyggere, og er en av de største kommunene i Norge innen fiskeri‐ og sjømat. Etter sammenslåing av de tidligere kommunene Lenvik, Torsken, Berg og Tranøy i 2020, opplever Senja en positiv utvikling, spesielt innen næringsliv som reiseliv, sjømat og fiskeri og industri. Sterkt lokalt eierskap og aktører som tar et betydelig samfunnsansvar i Senja, er viktig for utvikling av hele samfunnet vårt, poengterer ordføreren.
Har Senja knekt koden?
– Det er krevende å rekruttere fastleger til distriktet, selv om Senja er en storkommune i grensen til Tromsø by, konstaterer Hans-Olav Holtermann Eriksen, kommuneoverlege i Senja kommune.
Hans Olav Holtermann Eriksen
Kommuneoverlege i Senja kommune
Mangel på arbeidskraft innen flere sektorer, blant annet i helse og omsorg, er en situasjon som gjennomgående er en realitet i hele Norge spesielt i distriktene, men nå også i byene. Men kanskje Senja har knekt koden? Fagmiljø, administrasjon og politikere i Senja kommune, har det siste året hatt særlig fokus på rekrutteringsarbeid, for at innbyggerne i Senja blant annet skal få en stabil legedekning.
I utlysning av ledige legehjemler i fjor, hadde Senja kommune stor respons. Prosessen resulterte i 19 søkere og 8 nye fastleger fra Nord-Norge ble ansatt. Økt respons er et resultat av et langsiktig prioritert arbeid på rekrutteringsstimulerende tiltak for å være konkurransedyktig. Det er spesielt tre av grepene vi har gjennomført, som synes å være avgjørende, forklarer Holtermann Eriksen; Valgmulighetene vi gir gjennom tre ulike arbeidstidsmodeller, at vi tilbyr redusert listestørrelse gjennom blant annet å få på plass flere legehjemler, og at kommunen hele tiden har vært konkurransedyktig på både fast- og næringsdriftslønn. For en lege er det viktig å finne balansen mellom fastlegerollen og hverdagslivet utenom jobb. Dette vil vi jobbe videre med i samarbeid med legene i kommunen, sier kommuneoverlegen.
Involverer ungdom og næringsliv
Siden 2021 har Senja kommune jobbet med en framtidsrettet klima- miljø og energiplan (KME), gjennom det internasjonale innovasjonsprosjektet Drivkraft, som kommunen leder fram til 2025. Målet er å innovere den nye generasjonen av klima-, miljø- og energiplaner, til å bli effektive redskaper for omstilling til fornybar-samfunnet i distriktskommuner.
Innovasjonsprosjektet støttes av Forskningsrådet og er et samarbeid med UiT Norges arktiske universitet, som forsker på arbeidsmetoden, Delft University of Technology i Nederland, Nordavind utvikling, Lofotrådet, Vestvågøy kommune og Vågan kommune.
– Ungdom og næringsliv er sentrale aktører i arbeidet med å være en bærekraftig distriktskommune, forteller Wenche Pedersen, virksomhetsleder for Plan og utvikling i Senja kommune.
Wenche Pedersen
Virksomhetsleder for Plan og utvikling i Senja kommune og prosjektleder for Drivkraft
Hovedidéen bak prosjektet er å organisere planprosessen slik at nye ideer, prosjekter og ny kunnskap raskt kan kobles til både planprosessen og iverksettingen.
– Vi behøver jo ikke vente til planen er ferdig med å iverksette tiltak, hvis vi ser mulighet for det, poengterer hun.
FAKTA
Senja kommune ligger i hjertet av Midt-Troms. Kommunen ble etablert i 2020 da de fire kommunene Berg, Torsken, Tranøy og Lenvik slo seg sammen. Kommunen omfatter fastland med byen Finnsnes, Lenvikhalvøya og øya Senja, som er Norges nest største øy.