Siden 2011 har Saga Subsea bevist for sine kunder at de kan levere tjenester og utstyr til store internasjonale undervannskontraktører, rederier og riggeiere. Filosofien har hele tiden vært at kundene skal få en opplevelse av at leveransen er en investering heller enn en kostnad.
– Vi vet at ved hjelp av riktig utstyr og metoder kan flere undersjøiske oppgaver utføres til lavere kostnader, der vårt mål er at våre tjenester og produkter skal øke verdien på kontraktene til kundene våre, sier eier og daglig leder, Einar Tollaksvik.
Sammen med Tor Alme har han siden oppstart ledet bedriften på Killingøy, ytterst i Haugesund, levert tjenester over hele verden. Selskapet på rundt 30 ansatte, har vært Gasellebedrift 3 år på rad (2017, 2018 og 2019), 2 av disse årene som Gasellevinner og blitt nominert til Rystad Energy-prisen i 2017. I 2015 ble også et kontor på Gran Canaria opprettet.
Tilpasningsdyktige
Saga Subsea tilbyr en rekke tjenester som blant annet mobilisering og teknisk støtte til offshore fartøyer, salg og utleie av undervannsutstyr samt Obs. ROV-tjenester, i tillegg til vedlikehold og reparasjon av undervannsutstyr. Da Covid 19 pandemien skapte logistikkutfordringer for verft og rederier gjorde Saga Subsea noen grep som lettet situasjonen for mange av kundene.
– Ja, med stengte grenser og lite flytilbud, var det om å gjøre å tenke nytt og hive seg rundt, forteller Tollaksvik. Når kundene har utfordringer ønsker vi å se på løsninger, og løsningen her var å etablere en ny flychartring-tjeneste som kunne frakte crew og sørge for at de maritime bedriftene klarte å opprettholde verdikjedene sine.
Flyvningene har blant annet gått mellom Kanariøyene, Polen, Aberdeen og Kypros og tilbyr også frakt av utstyr i samme fly som mannskapet. Flytjenesten Subsea2Air driftes i samarbeid med Gayo Aviation og vil fortsette så lenge det er behov, bekrefter Tollaksvik.
Tilbake til røttene
Det grønne skiftet handler om en bevisstgjøring og krav fra kunder om å være karbonnøytrale. Det handler om å omstille seg og gjennomføre. Saga Subsea har mesteparten av inntekten sin fra olje og gass, men er under omstilling for å imøtekomme kravet om at Norge skal bli et lavslippsland innen 2050. På reisen fremover har de tatt et bevisst valg om å se tilbake på historien og kunnskapen.
– Dersom man ikke ser tilbake på røttene sine og historien, vil heller ikke fremtiden ta lærdom, forteller Tallaksvik.
– Det var ingen som lagde bedre og mer sjødyktige skip enn vikingene, og teknologien fra tusen år tilbake har vært utgangspunktet til verdensledende flåter den dag i dag.
Selskapet har en kompetanse og erfaring som strekker seg fra havvind, olje og gass til gruvedrift på sjøbunn og arkeologi, samt alle ledd i undersjøiske kabelprosjekter, og er nå i en prosess for å synliggjøre bakgrunnen rundt sin tankegang og filosofi.
– Vi jobber med en profil som skal minne oss på at vi til syvende og sist lever av naturen og de ressursene den gir oss, sier Tollaksvik.
Det grønne skiftet
Mye av utstyret Saga Subsea leverer og leier ut er designet av selskapet selv og er produsert i deres egne lokaler i Norge. Alt utstyr gjøres klar for maritime operasjoner i selskapets egne lokaler.
– De fleste av våre ansatte har jobbet offshore og kjenner godt til forbedringspotensialene på utstyr, samt hvordan enkelte operasjoner og tjenester kan bli utført mer effektivt. Et eksempel er et røntgenapparat vi tilbyr for å avsløre tilstanden til wire på offshorekraner. Tilstandsrapport etter inspeksjon kan bidra til sikrere operasjoner, at en wire kan beholdes lengre slik at rederiet potensielt kan spare utgifter opp mot 5-20 millioner, og bidrar til lavere utslipp og redusert avfall fra skip.
Av Cathrine Naglestad