Skip to main content
Home » Vekst i Agder » Agder i front i det grønne skiftet
Vekst i Agder

Agder i front i det grønne skiftet

Arne Thomassen, Fylkesordfører i Agder. Foto: Kjell Inge Søreide

Det grønne skiftet krever omstilling både blant private og offentlige aktører for å sikre miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft. I dette landskapet har Agder en viktig rolle!

Klimapartnermetoden ble etablert i Agder i 2009, og gir verktøy til føring av klimaregnskap – samt faglig påfyll og nasjonale nettverk.

Stiftelsen Miljøfyrtårn har sitt utspring i Kristiansand, og feiret i fjor 20-årsjubileum med over 10 000 sertifiserte virksomheter. Miljøfyrtårn gjør grønn omstilling effektiv gjennom styringsverktøy bestående av digitale verktøy. Dette er den første nasjonale sertifiseringsordning i Europa som er anerkjent av Europakommisjonen.

Både Klimapartnere og Miljøfyrtårn er nå landsdekkende nettverk.

Den regionale satsingen «Agder symbiose» skal utvikle symbiosetenkning og sirkulær økonomi i Agder. Offentlige aktører jobber videre med dette i tett samarbeid med Eyde-klyngen, UiA og NORCE.

Samarbeid for å lykkes

Felles for flere av de nevnte satsingene er målet om sterkere samarbeid mellom næringsliv og offentlige aktører for å lykkes med grønn omstilling. Sammen utvikler vi Agder til en miljømessig, sosialt og økonomisk bærekraftig region.

Fylkeskommunen har fått på plass viktige klimatiltak som gir utslippsreduksjoner både regionalt og globalt:

  • I sommer kom 100 nye elektriske busser.
  • I samarbeid med utførende entreprenører og underleverandører, optimaliserer vi energibruken i bygningsmassen vår.
  • Det nye fylkeshuset vil produsere mer strøm enn bygget forbruker, og over 600 møbler gjenbrukes fra det tidligere fylkeshuset, til det beste både for klimaet og for fylkeskommunens økonomi.
  • Arealregnskapet bidrar til å begrense nedbygging av natur.

Nyskapende og fremoverlente aktører

De største effektene får vi når innbyggere, næringsliv og offentlig sektor jobber sammen. I Agder finnes en rekke nyskapende og fremoverlente aktører. Vi trenger samarbeid for å sikre at innovative, gode løsninger raskt tas i bruk. Og det er gledelig når klimatiltak blir mer lønnsomme, slik at det blir enklere å gjennomføre dem.

Noen eksempler:

  • I august åpnet Morrow, Norges første fullskala batterifabrikk.
  • Eyde-klyngens pilotprosjekt «CIRC» innen industriell symbiose har mål om å bygge opp ny grønn industri.
  • Pixii AS leverer energilagringsløsninger som bidrar til elektrifisering og økt fleksibilitet i strømnettet.
  • Alloc AS innfører ny produksjonsteknologi for å resirkulere tidligere produserte og brukte produkter samt råvarer.

Bærekraft som konkurransefortrinn

For å nå målene må vi lykkes med nye, grønne industrietableringer.

Heldigvis kan bærekraft være et konkurransefortrinn. Grønne investeringer blir mer lønnsomme, og virksomheter som tar bærekraft på alvor vinner kampen om arbeidskraften.

Takk til alle som jobber for grønn næringsutvikling, med omstilling som innstilling! Sammen sikrer vi at Agder fortsetter å være i front.

Next article