Skip to main content
Home » Vekst i Akershus » Flere og flere jenter blir industrimekanikere
Sponset

Den skoleflinke 18-åringen Alexandra Li Bredvold har stor sans for praktisk arbeid. Det får hun god bruk for som lærling i Oslo-avdelingen til industribedriften Stryvo.

Alexandra Li Bredvold (18) går for tiden i industrimekaniker-lære hos Stryvo, med hovedkontor på Stryn og avdelinger på Bismo i Skjåk og i Oslo, der Alexandra nå er i full sving med både industriell maskinering og CNC-maskinering.

– Nå for tiden jobber jeg både med manuell maskinering og CNC. Fagbrevet mitt inkluderer ikke et godkjent CNC-fagbrev, men jeg vurderer virkelig å bygge på med det, siden jeg har fått litt erfaring og det er utrolig kult å jobbe med, forteller hun.

Trenger fagarbeidere

Alexandra fikk lærlingplassen gjennom Opplæringskontoret for mekaniske fag, som jobber for å rekruttere lærlinger til sine medlemsbedrifter, med tett oppfølging av lærlinger og voksne som vil ta fagbrev. OKMF er et knutepunkt mellom skolene i Akershus og Oslo, fagopplæringen og medlemsbedriftene, og det hersker bred enighet om at Norge trenger fagarbeidere om vi skal nå klimamålene. Industrimekaniker-faget er fremdeles ganske mannsdominert, men det er i ferd med å endres.

– Da jeg gikk VG1 var vi bare tre jenter på bygget, men på VG2 var det plutselig syv–åtte av oss, og det er selvfølgelig kjempekult. Vi er fortsatt i mindretall, men utviklingen går riktig vei. På jobb er vi bare fire kvinner, og selv om det er ganske merkbart, går det generelt greit.

Perfekt for de skoleflinke

– Det vanlige er at de skoleflinke ikke søker seg til yrkesfagene, men det stemmer visst ikke i ditt tilfelle?

– Nei. Teknologi- og industrifag åpner for mange spennende yrker. På VG1 stiller nesten alle helt likt, særlig i det praktiske arbeidet. Det er også mulig å fordype seg i fagteorien, ved å fortsette med fagskole, som gir en fagskolegrad. Det kunne jeg absolutt tenke meg å se på, for jeg syns det er utrolig givende å vite hvordan ting blir laget og fungerer.

Alexandra forteller at hun er blitt veldig godt mottatt av sjefer og kolleger i Stryvo:

– Her må jeg spesielt trekke frem han som var fagansvarlig og mentor for meg. Vi er jo en del lærlinger på bygget, men han har vært spesielt flink til å forklare og vise oss alle slags maskiner. For å være ærlig, syns jeg alle virker hjelpsomme og imøtekommende. Jeg kan spørre hvem som helst om hjelp – og få den.

– Ville du anbefale andre på din alder, og spesielt jenter, å prøve seg på industrimekaniker-faget?

– Uten tvil! Det er et veldig spennende fag, som byr på varierte oppgaver. Den ene dagen kan du jobbe med en svær maskindel, bare for å jobbe med noe lite den neste. Du må like praktisk arbeid, men om du gjør det, kommer du langt.

Opplæringskontoret for mekaniske fag

Vi skal bidra til at våre lærlinger får en trygg og god fremtid innenfor sitt fag, gjennom å finne riktig lærlingbedrift, skape gode rutiner, og tilby relevante kurs til både lærling, bedrift, og øvrige ansatte.

OKMF skal fungere som ett bindeledd mellom skole, bedrift, og det offentlige for å sikre en god overgang fra elev, til lærling, til ansatt.

Next article