Skip to main content
Home » Vekst i Østfold » Fra avfall til gull
Vekst i Østfold

Fra avfall til gull

Solberg Industri sitt anlegg i Fredrikstad. Foto: Solberg Industri

Industribedriftene i Østfold er pionerer på gjenbruk av ressurser. Den ene bedriftens avfall er den nestes ressurs. Norsk Senter for Sirkulær Økonomi (NCCE) jobber for å videreutvikle dette samarbeidet. Solberg Industri er et av NCCE-medlemmene som lykkes med å gjøre den industrielle symbiosen både grønn og lønnsom.

Solberg Industri AS i Fredrikstad er en av de fremste i Norge på gjenbruk av kjemikalier. Selskapet leverer basiskjemikalier til virksomheter med behov for tekniske kjemikalier, og har gjenbruk i fokus.

– Vi leter etter muligheter slik at kjemikaliene kan brukes om igjen. Det skal ikke bare være grønt, men det må være lønnsomt også. Det må lønne seg økonomisk for begge parter, sier leder for forretningsutvikling, Sverre Lorentsen.

Bedriften bruker sitt store kontaktnett når de finner løsninger for gjenbruk av kjemikalier. Dette skjer når en produsent benytter en annen produsents brukte kjemikalier i sin produksjon. Solberg Industri har funnet mange slike løsninger i årenes løp, og Lorentsen forteller om en av dem:

– Vi leverer fosforsyre til en kunde som driver med fremstilling av aluminiumsfolie til kondensatorer. Fosforsyren de bruker er på rundt 75 prosent. Når fosforsyren har gjort jobben sin, sitter de igjen med brukt fosforsyre som er fortynnet til under 50 prosent. Denne har også en del aluminium innblandet. Til sammen blir det rundt 1000 tonn brukt fosforsyre i året. For bedriften var det dyrt å deponere all denne fosforsyren, sier Sverre Lorentsen.

Prosjektleder Benedikte Bekkevold Hansen (t.v), prosjektleder Jon Hermansen og forretningsutvikler Natalia Mathisen i NCCE på besøk hos FREVAR KF i Fredrikstad. Foto: Tobias Østmoen, NCCE

Store gevinster

– De spurte om vi kunne finne et bruksområde for dette. Vi undersøkte saken og, etter noen enkle modifikasjoner på produktet, fant vi kunder som kunne bruke nettopp denne blandingen. Nå får vi avsetning på all returen. Det meste går til overflatebehandling av skifer, hvor denne blandingen fint kan brukes i stedet for jomfruelig fosforsyre. Noe av returen går også til et biologisk renseanlegg som har bruk for fosfor som rensestoff. Dette gir store økonomiske og økologiske gevinster, sier Lorentsen.

Solberg Industri og kundene kom frem til denne ordningen for over 20 år siden, og den er fremdeles i drift. Fredrikstad-selskapet bygger stadig mer kunnskap om gjenbruksløsninger, og har tett samarbeid med kundene sine om dette.

– Vi ser på hvilke muligheter som finnes, og tar spørsmålet opp i kundemøtene. Som leverandør sitter vi i midten, og kan finne løsninger som er gode for alle, sier Sverre Lorentsen.

Solberg Industri er en av NCCEs medlemmer som i mange år har jobbet med bedre utnyttelse av ressurser gjennom industriell symbiose. På industriområdet Øra i Fredrikstad har mange av bedriftene samarbeidet om bruk av hverandres ressurser, som materialer, energi og vann, i over 30 år.

Daglig leder Tina Wågønes i NCCE under årsmøtet i Fredrikstad våren 2024. Foto: Tobias Østmoen, NCCE

Viktig virkemiddel

Norsk Senter for Sirkulær Økonomi (NCCE) er Norges største klynge for sirkulær økonomi, og representerer ulike bransjer og verdikjeder, private og offentlige aktører. Gjennom en rekke prosjekter er NCCE med på å finne nye bruksområder og kretsløp for ressurser både i Østfold og i andre områder. Disse kretsløpene kalles industriell symbiose.

– Industriell symbiose er et viktig virkemiddel hvis vi skal lykkes med omstilling til en sirkulær økonomi i Norge. Ressursene utnyttes optimalt, minst mulig avfall genereres og klimagassutslippet reduseres. 20 prosent av Norges avfallsressurser innenfor kategoriene metaller, kasserte kjøretøy, batterier og vindusglass, håndteres og gjenvinnes på Øra, sier daglig leder i NCCE, Tina Wågønes.

NCCE bruker aktivt Øra-området som eksempel til etterfølgelse, og mange ønsker å lære av hvordan industrien i Østfold arbeider med å utvikle den industrielle symbiosen.

NCCE er et utviklings- og kompetansesenter for bedrifter og organisasjoner som ser forretningsmuligheter i det grønne skiftet.

Les mer på ncce.no

Next article