Østfolds næringsliv blomstrer innen mat, teknologi og bygg. Med lokale eiere, stolte tradisjoner og strategiske samarbeid sikrer regionen vekst og internasjonal konkurransekraft. Vi har snakket med to av ordførerne i fylket og én næringssjef om videre vekst og utvikling.
Svend Saxe Frøshaug (Sp)
Ordfører, Indre Østfold kommune
Hvordan vurderer kommunen næringslivet i Østfold, og hvilke bransjer har størst vekstpotensial?
Indre Østfold ligger svært sentralt. Fra kommunesenteret i Askim er det under en times reisevei til Oslo, Follo (E18), Lillestrøm (riksvei 22), de andre Østfoldbyene – og til Årjäng. Vi er Norges største jordbrukskommune, og næringsstrukturen i kommunen preges naturlig nok av landbruk og næringsmiddelindustri, men også nye virksomheter innen sirkulærøkonomi, bygg og anlegg, butikkhandel, helsetjenester og finans.
Lengst vest i kommunen ligger Holtskogen næringspark som har svært attraktive næringstomter. Men også næringsområdene Brennemoen, Hon/Sekkelsten, Ramstad og Ringvoll Næringspark er i god utvikling. Næringsutvikling henger tett sammen med stedsutvikling og bostedsattraktivitet. Et viktig fokus er å legge til rette for utvikling av byene Askim og Mysen, og øvrige tettsteder i kommunen.
Hvordan tiltrekker kommunen nye bedrifter og støtter vekst for eksisterende næringsliv?
Kommunen har tett dialog med eiere av næringsparker, næringsmeglere, investorer og næringsaktører i regionen. Kommunen har regulert næringsarealer og dermed tilrettelagt for næring rundt i kommunen. Reguleringsplanene er enkle å finne på kommunens hjemmeside. Kommunen jobber aktivt i flere regionale og interkommunale fora for å fremme saker som styrker regionens næringsliv. Samarbeidet med nabokommunene Marker (Ørje), Rakkestad og Skiptvet er spesielt godt.
Hvordan samarbeider kommunen med næringslivet og utdanningsinstitusjoner for å fremme kompetanse og arbeidsplasser?
Kommunen har et tett samarbeid med Fagskolen i Viken som har etablert flere utdanningsløp hos oss, blant annet innen industrifag og helsefag. I 2024 startet Høgskolen i Østfold opp et bachelorstudium i sykepleie på vårt eget studiesenter, Campus Indre Østfold. Kommunene i regionen har inngått en samarbeidsavtale med NMBU med vekt på innovasjon, forskning og utdanning. Kommunen er i dialog med flere universiteter og høgskoler med sikte på å etablere utdanningsprogrammer innen IT, kunstig intelligens og ingeniørfag. Samarbeidet med de to videregående skolene i Askim og Mysen med over 2000 elever og 400 ansatte er godt. Kommunen er hovedaksjonær i Indre Østfold næringsutvikling AS, som jobber direkte mot gründere og etablerere.
Karoline Fjeldstad (Sp)
Ordfører, Rakkestad kommune
Hvordan vurderer kommunen næringslivet i Østfold, og hvilke bransjer har størst vekstpotensial?
Næringslivet i Østfold er spennende og fremtidsrettet. Enkelt sagt, så har Østfold mye flinke folk som jobber hardt. Vi har en rik og stolt industrihistorie i hele fylket, vi er Norges frodige matkammer, vi er store på bygg og anlegg – og ikke minst, tunge fagmiljøer og enkeltbedrifter som leverer verdensledende teknologi. Det er også i disse bransjene vi har vekstpotensial, rett og slett fordi vi har gode konkurransefortrinn. Her er vi rågode. En viktig del av Østfold sitt næringsliv er lokalt eierskap. Det gir oss grobunn for tett dialog og godt samspill som må til for å utvikle gode lokalsamfunn. Slikt blir det arbeidsplasser, skøyteis og fotballcup av.
Hvordan tiltrekker kommunen nye bedrifter og støtter vekst for eksisterende næringsliv?
I år klatret vi 28 plasser i NHO sitt kommune-NM, vi var den kommunen med størst fremgang i Østfold. Det betyr at vi er på sporet av noe. Det motiverer oss til å stå på – og det må vi, for vi har tydelige demografiske utfordringer vi må snu. Resultatene i NM gjør oss stolte, samtidig som vi ikke er overrasket. Vi har et sterkt fagmiljø og et dynamisk næringsliv som konkurrerer på internasjonalt nivå. Vi har i ti år hatt et samarbeid med Rakkestad Næringsråd. De er vår operative næringsutvikler og et organ som skaper møteplasser, kompetansepåfyll og som drifter utviklingsprosjekter i tillegg til å være vår operative næringsutvikler. Sammen, så jobber vi offensivt ut mot etablert næringsliv, investormiljøer og nyskapende bransjer for å tiltrekke oss både ønsket kompetanse og ønskede nyetableringer.
Hvordan samarbeider kommunen med næringslivet og utdanningsinstitusjoner for å fremme kompetanse og arbeidsplasser?
Det er helt klart kamp om de gode hodene, samtidig som for mange ikke er i arbeid. Dette jobber vi systematisk med. Rakkestad Næringsråd og NAV Rakkestad har flere samarbeidsprosjekter med mål om å redusere utenforskap samtidig som vi tetter kompetansegapet som bedriftene opplever. I tillegg er vi med i flere Interreg-prosjekter, både for å hente inspirasjon, for å utvikle oss og for å være en del av noe mer, noe større. Verktøyene i det offentlige virkemiddelapparatet er mange, men det er litt av en jungel å navigere i. Næringsfrokoster, egne temamøter og kurs er alle viktige arenaer hos oss, der verktøyene blir synliggjort fra scenekanten. Vi jobber mye med å koble skole og næringsliv allerede fra barneskolen. Egen teknologidag for jenter, rollemodelldag, aktivitetsdag på Rudskogen Motorsportsenter er faste rigg som Næringsrådet kjører, i tillegg til at Rakkestad alltid har slått godt fra seg i Ungt Entreprenørskap. Det å finne sin plass i fremtidens arbeidsliv er mer viktig enn noen gang, og det legger vi store ressurser i.
Kari Elisabeth Halvorsrud
Næringssjef, Fredrikstad kommune
Hvordan vurderer kommunen næringslivet i Østfold, og hvilke bransjer har størst vekstpotensial?
Fredrikstad er kjent som en industriby, med Øra som et senter for bærekraft og resirkulering. Kombinasjonen av sirkulær økonomi og teknologi gjør byen attraktiv for investeringer. Logistikk og varehandel vokser på grunn av byens beliggenhet mellom Oslo og Sverige, med særlig potensial innen netthandel. Reiselivet, med Gamlebyen og skjærgården, tiltrekker flere besøkende, mens landbruket ser muligheter i lokal og klimavennlig matproduksjon.
Det grønne skiftet gir Fredrikstad en rolle i fornybar energi og bærekraftige løsninger som biogass og energieffektivisering. Helse- og velferdsteknologi er et annet vekstområde, med fokus på eldreomsorg. Teknologi, digitalisering og byggsektoren gir nye muligheter, særlig innen bærekraftige bygg og smarte løsninger.
Samtidig utfordres Fredrikstad av arbeidsledighet og pendling. Økt samarbeid mellom næringsliv, utdanning og det offentlige er avgjørende for å møte utfordringene.
Hvordan tiltrekker kommunen nye bedrifter og støtter vekst for eksisterende næringsliv?
Fredrikstad bruker sin beliggenhet og infrastruktur, som Østfoldbanen og Borg havn, for å tiltrekke bedrifter. Kommunen gir økonomisk støtte gjennom næringsfond og innovasjonsmidler, samt stimulerer til samarbeid på Øra industriområde, kjent for grønn industri. Oppstartsmiljøer styrkes via samarbeid med Innovasjon Norge og lokale innovasjonssentre.
Gjennom tett dialog og samarbeid med Høgskolen i Østfold og Fagskolen i Viken støtter kommunen kompetanseutvikling. Fokus på bærekraftige prosjekter og effektiv markedsføring posisjonerer Fredrikstad som en innovativ og næringsvennlig kommune.
Hvordan samarbeider kommunen med næringslivet og utdanningsinstitusjoner for å fremme kompetanse og arbeidsplasser?
Kommunen samarbeider med skoler, høyskoler og næringslivet om praksisplasser og forskning. Bachelor- og masteroppgaver fra studenter bidrar til løsninger på lokale utfordringer. Innovasjonsmiljøer og nettverksplattformer styrker samarbeid mellom bedrifter, akademia og offentlige aktører, som fremmer kompetanse og jobbskaping i regionen.