Hvordan tilrettelegges det for grønn omstilling i kommuner i Trøndelag? Og hvilke muligheter finnes det for tilflyttere i kommunene? Vi har spurt John Lernes, ordfører i Hitra kommune; Trude Heggdal, ordfører i Midtre Gauldal kommune; og Kristin Furunes Strømskag, ordfører i Frøya kommune.
John Lernes (Ap)
Ordfører, Hitra kommune
Hvilke muligheter finnes det for vekst og utvikling i Trøndelag?
Vi har naturgitte forhold som gir oss en god situasjon for vekst og utvikling i Trøndelag. Dette i kombinasjon med et sterkt forsknings- og utviklingsmiljø. En knapphetsfaktor som vil påvirke oss fremover er tilgangen på arbeidskraft. Det er her forsknings- og utviklingsmiljøene blir viktige fremover for å gjøre produksjon mer effektiv, og samtidig åpne for bedre tilgang på menneskehender innenfor de yrkene der dette er en forutsetning.
Hvordan tilrettelegger dere for grønn omstilling i deres kommune?
Hitra kommune bruker flere verktøy for å bidra til grønn omstilling, og har et stort fokus i arealforvaltningen gjennom bruk og vern av naturmiljø. Hitra bidrar med en vesentlig andel av grønn energi gjennom vindparkene på Eldsfjellet. Planverket åpner også for produksjon av annen fornybar energi, eksempelvis sol og biogass, som også vil påvirke klimaregnskapet på en positiv måte. Vi utvikler knutepunkt når det gjelder næringsutvikling og knutepunkt når det gjelder næringsutvikling og bosetting. Større næringsområder orienteres i knutepunkt, samtidig som det er viktig å videreutvikle de allerede bebygde og uutnyttede arealene på en bedre måte. Med et spredt bosettingsmønster fører dette til mindre bilkjøring internt i kommunen, samt at bilpark må over på el- eller naturgass fremover. I sjøarealene fokuserer vi på å oppnå miljøvennlig drift, og sørge for at miljø og klimavennlige løsninger blir prioritert. Det er også tilrettelagt for mer transport på sjø, og gitt at gode rammevilkår kommer på plass, vil være et svært viktig bidrag for klimaet.
Hvilke muligheter finnes det for tilflyttere i deres kommune?
For tilflyttere er det et bredt spekter av jobber her ute både innenfor offentlig og privat næringsliv. Vi er en kommune i vekst med positiv folketallsutvikling. Her har vi bruk for et bredt spekter av kompetanse, ikke bare i dag, men også fremover i tid. For tilflyttere vil dette være en attraktiv plass for å utvikle både seg og sin kompetanse, i et godt lokalmiljø.
Hitra er en kystkommune i Trøndelag fylke, sørvest for utløpet av Trondheimsfjorden.
Trude Heggdal (Ap)
Ordfører, Midtre Gauldal kommune
Hvilke muligheter finnes det for vekst og utvikling i Trøndelag?
Det er unødvendig å ta mer dyrka mark i Trondheim når det ligger til rette for nærings- og folkevekst rundt byen. Det er store områder utenom byen. Det er gode muligheter for vekst innenfor industri og næringsliv langs den nasjonale fartsåren E6 framover – den er attraktiv. Midtre Gauldal er i en ekstraordinær posisjon for å skape utvikling og vekst gjennom omstillingsprogrammet Spir. Vi skal ha mer næring, mer folk og mer utvikling!
Hvordan tilrettelegger dere for grønn omstilling i deres kommune?
Bane Nors tunge satsing på nytt togverksted og ny driftsbase underbygger Størens betydning som sentralt trafikknutepunkt. Bytaksten må utvides til Støren. Det er på høy tid, og vil få ned biltrafikken innen byvekstområdet.
På næringsområdet Støren Sør skal Havila lage flytende biogass av kuskit og fiskeavfall. Bøndene får tilbake forbedret gjødsel, som gir mindre bruk av kunstgjødsel. Vårt prosjekt med SINTEF skal synliggjøre alle økonomiske og miljømessige effekter biogassanlegget kan ha på andre aktører. Det gjør området grønt og mer lønnsomt.
Vårt minihusprosjekt er i gang, og Husbanken er med. Det gir enda bredere boligtilbud til flere. Minihus til 1,75 millioner gir mindre klimaavtrykk. I tillegg tilbyr vi minihusklynger med fellestjenester på rom og energi.
Hvilke muligheter finnes det for tilflyttere i deres kommune?
Kun 35 minutter fra Trondheim får du vakker natur rett utom døra, trygge og gode barnehager og skoler, et rikt fritidstilbud, et variert næringsliv og et aktivt handelssentrum i et samfunn i utvikling.
Vi legger til rette for varierte tomter og boligtyper i hele kommunen. Det er viktig for næringslivet, som trenger lokal arbeidskraft. Her får du eneboliger til overkommelig pris, og det store leilighetsprosjektet i Soknes leir på Støren bidrar til et større utvalg av boliger i markedet.
Frivilligheten og det lokale engasjementet står sterkt, det gir solide og gode lokalmiljø. Kulturlivet er rikt og variert, og idrettslagene står sterkt. Spektakulære fjellturer og rolige skiturer – hos oss får du alt!
Midtre Gauldal er en kommune i Trøndelag. Den ble dannet i 1964 ved sammenslutning av de tidligere kommunene Støren, Singsås, Soknedal og Budal.
Kristin Furunes Strømskag (H)
Ordfører, Frøya kommune
Hvilke muligheter finnes det for vekst og utvikling i Trøndelag?
Ved å satse både på distrikt og by, har Trøndelag et stort potensial for vekst og utvikling, spesielt innenfor havbruk, teknologi, og bærekraftig energi. Frøya er storprodusent av sjømat og teknologi til fiskeri og havbruk, i tillegg til å være praksisfeltet for testing av nye innovasjoner. Vi har satt av areal i sjø for FoU, og jobber aktivt med næringsareal og kaier. Kompetanse er avgjørende, og den videregående skolen har et studietilbud som er anpasset det lokale næringslivet. Næring, videregående skole og kommune har godt samarbeid med høyere utdanning, og sammen har vi fokus på å utdanne, rekruttere og beholde etterspurt arbeidskraft. Vi på Frøya er stolte over å være en av Trøndelags største vekstkommuner når det gjelder verdiskaping og befolkningsvekst.
Hvordan tilrettelegger dere for grønn omstilling i deres kommune?
Frøya kommune er opptatt av forsvarlig vekst. Da trenger vi mer kunnskap. Vi ønsker å forvalte bærekraftig, og satser på bærekraftig utvikling gjennom blant annet bruk av alternative energikilder, utvikling av sirkulære næringsområder og tilrettelegging for kompetanseutvikling. Vi jobber aktivt med å gjøre bærekraft til et strategisk konkurransefortrinn. Samarbeid mellom kommune, næringsliv og innbyggere er sentralt. Det er viktig for oss å ha gode prosesser og god involvering med innbyggere og aktører.
Hvilke muligheter finnes det for tilflyttere i deres kommune?
Frøya kommune er en attraktiv tilflyttingskommune med et variert arbeidsmarked for mange typer yrkesbakgrunn og utdanning. Her har du karrieremuligheter med konkurransedyktig lønn. Innen kommunal sektor er det behov for folk som ønsker meningsfylte arbeidsdager, og det gis tilbud om utdanning underveis i karrieren. På Frøya er det et internasjonalt miljø, så samfunnet vårt er beriket med mangfold. Kommunen legger til rette for nyetableringer og har et bredt fritidstilbud som konserter, idrettstilbud, friluftsaktiviteter, festivaler og spel. Frøya er kjent for inkluderende miljø og mangfold, noe som gjør kommunen til et flott sted å bo og jobbe.
Frøyas natur gir muligheter for et variert friluftsliv både på land og i båt. Hovedøya er omkranset av mer enn 5400 holmer og skjær, og naturopplevelser med lys, vær og vind. Vi er stolte over å være en kommune med kraft og mangfold!
Frøya er en øykommune på Trøndelagskysten. Selve Frøya ligger omkranset av mer enn 5400 holmer og skjær.